tisdag 17 december 2013

Tänker så här....

Av anledning till ett blogg inlägg om Curlade barn började jag fundera....

Jag tror så här.
Hur barn far illa av att föräldrar inte gett barnen tillräckligt med ansvar, att de behandlas som kungar och drottningar och får det mesta.

vad blir konsekvenserna? Jo barn som inte har förmågan att kunna samsas, barn som inte har förmågan att visa hänsyn till varandra, som inte kan vänta på sin tur osv osv...listan kan göras lång och det spiller över BIG time i skolan och på fritid.

Att öva på dessa färdigheter är minst lika viktiga som att lära sig matte och svenska, att ha ett fungerande socialt samspel. För hur ska det rimligen fungera om alla 29 barn ska ha hjälp på en gång, inte kan räcka upp handen, inte fungera med kompisar på rasterna. Prinsar och prinsessor i all ära men inte i skolan.

Detta är INTE barnens fel. Det handlar om föräldrar som fixat för mycket. Inte låta barnen utveckla sin ansvars förmåga att de inte lärt sig att livet handlar om uppoffringar, att ha tålamod, att kämpa för något, att inte hela livet kretsar kring denne.

SJÄLVKLART finns det de barn som ändå får med sig ett en god förmåga att fungera i skolan såsom på fritid och annat. Men det finns också de barnen som har jätte svårt med detta. Och det är ett enormt jobb för våra pedagoger idag att arbeta med det sociala samspelet i en grupp, saker som borde ligga i föräldrar ansvaret.

Barn som far illa i vårt samhälle, med alkoholiserade föräldrar, barnfattigdom, misshandel osv. Är ett otroligt viktigt problem att belysa och självklart ska vi jobba med det. Barn ska inte få fara illa på det sättet. Ändå händer det och det är fruktansvärt. Men det tar inte bort problemen som uppkommer i andra diket, föräldrar som GÖR för mycket som inte låter sina barn lära och utveckla sin sociala förmåga. Det är också att fara illa.

Personligen tror jag att det handlar om vårt samhälles idag. Stressade föräldrar som båda arbetar heltid, som inte lyckas vara så närvarande som de önskar. För att kompenserar fixar man, soppar banan så att inte barnet ska snubbla, inte misslyckas, köper dyra saker, föräldrar som pressar varandra, ger dåligt samvete, osv. Är det ett problem?
Ja jag kan inte se annat.

Är det inte meningen att vi föräldrar ska rusta våra barn för livet. Stödja dem, lotsa dem för vad som komma skall. Att lära dem vara goda samhällsmedborgare, kunna ta motgångar, fatta beslut och framför allt våga leva.
Nej jag tror inte på att curla. Varken vuxen eller barn.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar